Sambucus nigra neboli bez černý je mezi lidmi velmi známá a oblíbená bylina, která je hojně využívána v kuchyni, farmacii a léčitelství.
Léčivé účinky
- bojuje s viry a bakteriemi
- je bohatý na antioxidanty
- pomáhá při dýchacích a zažívacích potížích
- má protizánětlivé účinky
- detoxikace organismus
- tlumí bolesti hlavy, zubů…
- je nápomocen pro horečce a nachlazení
- prospívá správně funkci jater a žlučníku
- působí při potížích s močovým ústrojím
Použití
Z listů připravujeme čaj, který výborně čistí krev, listy lze využít také zevně v podobě obkladů na místa postižená revmatismem.
Čaj ze sušených květů je skvělým lékem na prochlazení. Ničí bakterie, vyvolává pocení, má močopudné účinky. Zevně lze květ použít jako přísadu do směsí určených k inhalování, proti bolestem hlavy, uší, zubů.
Léčebné účinky plodů černého bezu jsou také nezanedbatelné. Sirup, či odvar z nich tlumí bolesti nervového původu, podporuje imunitu, čistí tělo od škodlivin.
Další využití:
- nasušit na čaj
- přidat kvítky do jahodové marmelády
- sirup
- víno a likér
- řízky z mladých květů
- nebo jen tak přidat kvítky do vody
O bezu černém
Černý bez (Sambucus nigra) je listnatý opadavý keř dorůstající do výšky několika metrů. Vyskytuje se na loukách, zahradách, na okrajích luk, lesů. Dalo by se říci, že se může nacházet a daří se mu prakticky všude, kde je půda bohatá na dusík. Tento všudypřítomný keř zkrášluje své okolí dvakrát do roka. Poprvé na jaře, kdy jeho větve zdobí žlutobílé, intenzivně vonící květy a podruhé na podzim, když květy nahradí plody – bezinky, které jsou sytě černé, peckovité a plné šťávy.
Nejčastěji je černý bez používán v kuchyni. Výborné jsou řízky z mladých květů bezu. Tento způsob přípravy není příliš rozšířen, což je obrovská škoda, neboť jde, pro někoho možná překvapivě, o velikou pochoutku, kterou znaly a připravovaly už naše babičky
Z plodů lze připravit výborné čaje, sirupy, šťávy, můžeme je přidat do marmelád, ovocných dření, kompotů. Velmi oblíbené a chutné je všeobecně dobře známé bezinkové víno, či bezinkový likér.
V oblasti léčitelství má černý bez velký význam. Již naši předci věděli, jaký poklad se v černém bezu ukrývá. V dávných dobách byla tato rostlina považována za všelék, používal se k léčení velké škály neduhů. K přípravě léčebných přípravků se využívá list, květ i plod.
Kontraindikace:
Je zcela zakázáno užívat čerstvé, nezpracované plody černého bezu, protože jejich konzumace může způsobit výskyt průjmu a zvracení, a v některých případech i mírnou otravu.
Přípravky z černého bezu by pak by neměly užívat těhotné a kojící ženy, starší pacienti s diabetem, pacienti s onemocněním střev nebo ti, kteří trpí ulcerózní kolitidou. V případě předávkování se může objevit nepříjemná gastritida. U dětí do 12 let se nedoporučuje užívání bezových květů.